У дома Оценки Най-скъпите монети в света: цени, снимки

Най-скъпите монети в света: цени, снимки

Парите отдавна са станали неразделна част от човешката цивилизация. Сега няма да изненадате никого с виртуална валута и хартиени банкноти, но въпросът кои монети са най-скъпите в света е от постоянен интерес. Много от тях са редки, истински произведения на изкуството, а някои са направени при много необичайни обстоятелства.

Независимо дали събирате монети като хоби или просто изследвате историята зад тяхното създаване, надяваме се този списък с монети с висока стойност да грабне вниманието ви.

Не включихме монети в топ 10, които са направени само като маркетингов трик и никога няма да бъдат продадени. Тези рядкости включват австралийската монета кенгуру от 1 тон злато, с номинал от един милион австралийски долара и тегло от 1012 кг. След промоционално турне из Европа, монетата е постоянно изложена на Златното шоу на австралийския монетен двор.

10. Сребърен долар, 1804 г.

Сребърен долар, 1834 г.Продажна цена: $ 3,7 милиона

Въпреки че датата е 1804 г., нито една от монетите не е сечена тази година. През 1834 г. по заповед на американското правителство са издадени няколко дипломатически подаръчни комплекта. Те включват популярни монети от онова време. Но няма сребърни долари от 1804 г., защото за тяхното създаване са използвани 1803 марки. Трябваше спешно да коригирам този пропуск.

Седмият президент на САЩ Андрю Джаксън представи комплектите на ръководителите на няколко азиатски държави, включително краля на Сиам, и императорите на Китай и Япония.

9. Глава на свободата, 1913 г.

Глава на свободата, 1913 г.

Продажна цена: $ 3,7 милиона

Предвид ниската деноминация (5 цента) и малкия тираж „Главата на свободата“ не е оцелял в най-добро състояние. Ако бъде намерено безупречно копие, цената му може да бъде 20 милиона долара. Но засега това не е най-скъпата монета в света. Цената му не само не се увеличава, но и намалява с течение на времето. Първоначалният собственик е платил над $ 3,7 милиона за него, а през януари 2014 г. е продаден само за $ 3290 милиона. За сравнение: цена най-скъпата монета на съвременна Русия - 300 хиляди рубли, или около 5 хиляди долара.

Телевизионният сериал „Хаваи 5.0“ излезе през 70-те години на миналия век, в който участваше Главата на свободата, но това също не добави стойност към монетата. Оригиналът му е използван за мащабно заснемане, а обикновена никелова монета е използвана за рамки, в които датата не може да бъде разграничена, за да се намали рискът от повреда на скъп предмет.

8. Южноафриканска лира, 1898г

Южноафриканска лира, 1898 г.

Продажна цена: 4 милиона долара

Най-редката златна монета в Южна Африка, „Сингъл 9“ от 1898 г. е отсечена през 1899 г. по време на бурската война. Страната не можа да направи отпечатък за сечене и реши да изпрати стария печат за промяна в Германия. Той обаче се озова в ръцете на британците.

Без страх служителите на южноафриканската хазна отпечатваха на монетата числото 9. Такова копие обаче беше уникално; на следващите дати 1899 г. беше вярно.

7. "Кралица Елизабет II", 2007 г.

Кралица Елизабет II, 2007

Продажна цена: 4 милиона долара

Тази канадска златна монета с тегло 100 килограма и номинална стойност от 1 милион щатски долара (607 000 британски лири) е с размер на масичка за кафе. Закупен е от консорциум от международни купувачи.

6. Дублонът на Брашър с инициалите "EB" на крилото, 1787г

Дублонът на Brasher с инициалите EB на крилото, 1787

Продажна цена: 4,5 милиона долара

Тази красива монета е направена в Ню Йорк от златар и сребърник Ефрем Брашър. Той никога не е бил предназначен за масово разпространение, но е напълно подходящо да се превърне в украса на колекцията на богат нумизмат.

По тегло (26,66 грама) дублонът на Brasher беше много близък до испанския златен дублон. Той се оценява на 15 долара.

Инициалите на производителя са гравирани върху крилото на орела.

5. Златен динар, 723

Златен динар, 723

Продажна цена: 6 милиона долара

Предполага се, че издаването на тази златна монета съвпада с поклонението на владетеля на Омейядския халифат в Мека. Това е един от първите артефакти, които изрично се отнасят до страната, известна сега като Саудитска Арабия. На монетата има надпис, според който динарът е направен от злато от мината на самия халиф.

4. Флорин Едуард III, 1343

Флорин Едуард III, 1343 г.

Продажна цена: 6,8 милиона долара

Една от най-старите и редки монети в нашия списък. Известен като "двойният леопард", флорин в деноминации от около шест шилинга е бил в обращение в средновековна Англия от декември 1343 до юли 1344.

На лицевата страна на монетата е изобразен цар, седнал на трон под навес, с два леопарда отстрани, докато на обратната страна е изобразен Кралският кръст и леопардите. Сеченето на монетата обаче беше много бързо спряно и до днес са оцелели само три екземпляра.

3. Дублонът на Брашър с инициалите "EB" на гърдите, 1787г

Дублонът на Brasher с инициали EB на гърдите, 1787 г.

Продажна цена: 7,3 милиона долара

Тази златна монета не беше продадена на открит търг, собствениците - Blanchard и Company - я прехвърлиха в ръцете на частен колекционер.

За разлика от дублона, който се продава за 4,5 милиона долара, тази версия има инициалите на бижутера, гравирани върху гърдите на орела.

2. Двоен орел, 1933г

Двоен орел, 1933 г.

Продажна цена: 7, 5 милиона долара

Златната монета с двоен орел първоначално струваше 20 долара. Тя може да се превърне в една от най-красивите банкноти в света. През 1933 г. обаче Съединените щати бяха обхванати от финансова криза. И президентът Теодор Рузвелт издаде заповед за премахване на т. Нар. „Златен стандарт“ и за изтегляне и стопяване на всички златни „двойни орли“.

По някакъв начин са оцелели шепа банкноти, въпреки че са били забранени. Към този момент „орлите“ не могат да бъдат собственост на физическо лице и ще бъдат конфискувани от правителството на Съединените щати, ако бъдат открити. С изключение на един "Златен орел", който първоначално е принадлежал на египетския цар Фарук.

Продаденото копие на монетата принадлежи на британеца Стивън Фентън. След дълга съдебна битка американският монетен двор и Фентън се споразумяха да продадат монетата и да разделят приходите.

Купувачът трябваше да плати допълнително 20 долара на монетен двор, за да легализира монетата си.

1. Свобода „Разпусната коса“, 1794г

Свобода с пусната коса, 1794 г. - най-скъпата монета в света

Продажна цена: 10 милиона долара

Монетата влезе в историята като първият сребърен долар, създаден от правителството на САЩ. Почитаната възраст и огромната рядкост на монетата я правят желана придобивка за всеки достатъчно богат колекционер.

От едната страна на долара е лейди Либърти с разпусната коса, от другата страна е плешивият орел, обрамчен от красив венец. Има 8 звезди вляво от Главата на свободата и 7 звезди вдясно. Това е символ на 15-те щата, които са били част от САЩ по времето, когато доларът е бил пуснат в обращение.

Всяка монета, включена в рейтинга на най-скъпите монети, има изключителна история и е тясно свързана с миналото на различни култури. И всички тези монети, от средновековна английска до ранноамериканска, са наистина безценни, ако не в парично изражение, то в исторически план.

Оставете коментар

Въведете вашия коментар
Моля въведете вашето име

itop-bg.polrestrojakpus.com

Техника

Спорт

Природата